Schabowy z Air Fryer

Jak przygotować pyszny schabowy z Air Fryer?

Schabowy to jedno z ulubionych dań Polaków. Tradycyjnie przygotowywany w oleju, często kojarzy się nam z tłustym i ciężkim posiłkiem. Jednak dzięki nowoczesnej technologii Air Fryer, możemy cieszyć się smakiem schabowego bez nadmiaru tłuszczu. W tym artykule podpowiemy Ci, jak przygotować idealnego schabowego z wykorzystaniem Air Fryer.

Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Najlepiej wybrać schab bez kości, ponieważ będzie on równomiernie się piekł w Air Fryer. Następnie należy pokroić go na plastry o grubości około 1 cm. Pamiętaj, aby nie przesadzić z grubością, ponieważ wtedy mięso może nie być wystarczająco chrupiące.

Jak przygotować panierkę do schabowego?

Panierka jest kluczowa dla smaku i chrupkości schabowego. W tradycyjnym sposobie przygotowania używa się jajka i bułki tartej. Jednak w przypadku Air Fryer, możesz skorzystać z innych składników, które będą równie smaczne, ale zdrowsze. Możesz użyć mąki pszennego lub kukurydzianej, płatków owsianych lub nawet wiórków kokosowych. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.

Polecamy  Sekrety doskonałej kawy w domu

Aby panierka była dobrze przywarta do mięsa, warto przed jej nałożeniem obtoczyć schabowe w mące. Następnie można zanurzyć je w jajku i posypać wybranymi płatkami lub bułką tartą. Pamiętaj, aby dokładnie pokryć całe mięso panierką, ponieważ dzięki temu będzie ono równomiernie się piekło.

Jak piec schabowe w Air Fryer?

Po przygotowaniu mięsa i panierki, czas na sam proces pieczenia. Wystarczy umieścić schabowe w koszu Air Fryer i ustawić odpowiednią temperaturę oraz czas pieczenia. Zazwyczaj temperatura powinna wynosić około 180 stopni Celsjusza, a czas pieczenia to około 15-20 minut. Jednak warto sprawdzić instrukcję swojego urządzenia, ponieważ może ona się różnić w zależności od modelu.

W trakcie pieczenia warto raz obrócić schabowe, aby równomiernie się upiekły z obu stron. Po upieczeniu, wyjmij je z Air Fryer i pozwól odpocząć przez kilka minut przed podaniem. Dzięki temu mięso będzie soczyste i nie będzie straciło swojej chrupkości.

Polecamy  Pieczony Boczek z Air Fryer

Podając schabowe, możesz je udekorować np. świeżymi ziołami lub podać z ulubionym sosem. Smacznego!

Sprawdź także

Polecamy

Słodkie Bułeczki Drożdżowe z Air Fryer

Słodkie Bułeczki Drożdżowe...

Pieczone Kotleciki Ziemniaczano-Mięsne w Air Fryer

Pieczone Kotleciki Ziemniaczano-Mięsne...

Pieczone Frytki z Batatów w Air Fryer

Jak przygotować pyszne...

Pieczony Kalafior w Air Fryer

Pieczony Kalafior w...